بنسمع اسماء كتير لاجزاء العجل عند الجزار و ده
بيحيرنا غالبا نختار ايهم ؟؟ ولماذا ؟؟
انواع العجول حسب السن
البتلو : دى لحوم العجول صغيرة السن ،
وغالبا بتبقى سن العجول من شهر الى خمسة شهور ، و تمتاز بأنها لحوم قليلة الدهون و
سريعة النضج .
الكندوز : دى لحوم العجول اكبر سنا ،
وغالبا بتبقى سن العجول عام واحد ، و تمتاز لحومها باللون الاحمر الزاهي .
اجزاء العجل و انواع اللحوم و استخداماتها و مميزاتها
رأس العجل : بيبقى فيها المخ و اللسان و
الجوهرة و لحمة الرأس .
الرقبة (الدوش) : قطعة عريضة بها عظام الفقرات ،
هى لحم خشن تحتاج تسوية كتير وتستخدم فى الطبيخ المسبك و لها طعم لذيذ أو تستخدم
فى الكفتة .
لحم الضهر ( لحم السن ) : لحم طري جدا ، و تستخدم فى
السلق و مع الخضار .
عرق الفلتو : الافضل ، قطعة طرية من اللحم ،
تستخدم فى السلق والشوي ، لا يفضل استخدامها فى الاسكالوب لأن انسجتها ضعيفة و
بتتفكك مع الدق .
الروزبيف : قطعة طرية من اللحم ، لكنها
انشف قليلا من عرق الفلتو ، و هى الافضل لعمل الاسكالوب لأنه يمكن الدق عليها و
فردها .
التربيانكو : هو الافضل لاستخدامه فى اللحم
البارد .
وش الفخذه : لحم طري يفضل استخدامه لعمل
اللحم الاستيك ، وعمل كباب الحلة .
الموزة : طبعا غنية عن التعريف ، لاصحاب
المزاج العالي ، كل عجل به عدد 4 موزة ، هى لحم طري قليل الدهن نسبيا ، يستخدم فى
السلق ثم الشوي الخفيف فى الفرن او على الفحم .
لحم الكتف : هى قطعية اعلى ظهر العجل ، ذات
طعم مميز ، تستخدم لعمل الكباب البتلو و كباب الحلة وايضا للطبيخ مع الخضار .
الاضلاع (الريش) : طبعا مش محتاجة تعريف ،
تستخدم فى الشوي على الفحم أو بالفرن .
بيت الكلاوي : هى المنطقة اعلى منتصف العجل
، تستخدم لحمها فى الفيليه و مع الطبيخ بالخضار ، وهى سهلة النضج نسبيا .
الفخذة : هى المنطقة اعلى الساق فى
العجل ، وتستخدم وش الفخذة فى عمل البوفتيك ، ويستخدم ظهر الفخذة للشاورما و
الاسكالوب .
الكوارع : هى عبارة عن الغضاريف الموجودة
فى ساق العجل ، و هى من اشهر الاكلات المصرية الشعبية ، تقدم مسلوقة فى الشوربة أو
فى طاجن .
العكاوي : هو ذيل العجل ، و هى عبارة عن
عظام بها قطع صغيرة من اللحم الطري ، وتستخدم فى احد اشهى الاطباق الشعبية و هو
طاجن العكاوي .
ازاى افرق بين لحم العجول صغيرة السن وكبيرة السن
طبعا معروف ان لحوم العجول صغيرة السن
يكون طري و ذو طعم الذ ، وسنذكر كيف تفرق بينهم بسهولة:
- لحوم العجول صغيرة السن الدهن متوزع
بانتظام و بنسب بسيطة .
- لحوم العجول كبيرة السن داكن مائل للون
الطوبي الغامق .
- لحوم العجول صغيرة السن لونه احمر وردي .
لا يوجد تعليقات
أضف تعليق